25
Οκτ
2020
0

Απολογισμός δράσεων 2018-2020

Αγαπητοί γονείς,

Για όσους από εσάς δεν καταφέρατε να είστε παρόντες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων που πραγματοποιήθηκε με απαρτία την Κυριακή 25 Οκτωβρίου το απόγευμα, στο προαύλιο του σχολείου (τηρώντας τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας για COVID-19), παραθέτουμε εδώ τον αναλυτικό απολογισμό των δράσεων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου για τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020.

Όπως αναφέραμε και στη Γενική Συνέλευση, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων συναντηθήκαμε ως άγνωστοι μεταξύ μας, συμφωνήσαμε πάνω σε κοινές αξίες και αντιμετωπίσαμε την κάθε διαφωνία με σεβασμό, βάλαμε προσωπικό χρόνο, φροντίδα και ενδιαφέρον και έτσι καταφέραμε όλα όσα τα παρακάτω. 

 • Αναλάβαμε τέλη Οκτωβρίου 2018. Από την πρώτη μας συνάντηση πήραμε ομόφωνα την απόφαση για ανοιχτό ΔΣ με την ενεργή συμμετοχή των αναπληρωματικών μελών αλλά και εθελοντών γονέων.
 • Τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019 – 2020 (μέχρι τον Μάρτιο, που έκλεισαν τα σχολεία λόγω COVID) ο Σύλλογος ανέλαβε να καλύψει οικονομικά την καθαριότητα του σχολείου κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Φέτος, τη σχολική χρονιά που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 την ευθύνη για την καθαριότητα ανέλαβε καθαρίστρια που έχει προσλάβει ο Δήμος Αλίμου και εργάζεται πλήρως 8ωρο. Από το μεσημέρι και μετά συνεχίζει καθαρίστρια που εργάζεται 4ωρο. Ο Δήμος έχει επίσης αναλάβει προμήθεια καθαριστικών και απολυμαντικών και απολυμάνσεις, όποτε χρειάζεται, σε συνεννόηση με τον Διευθυντή του Σχολείου. 
 • Προτεραιότητα όλων μας στον Σύλλογο, από τη στιγμή που αναλάβαμε, ήταν να φέρουμε τους γονείς κοντά στο σχολείο, να δημιουργήσουμε, μαζί όλοι μας (και όχι μόνο εμείς οι 8 ή 9 ή 10) μια δημιουργική και δραστήρια ομάδα γονέων γύρω από το σχολείο που όχι μόνο συμμετέχει αλλά και εργάζεται για να στήσει δράσεις με νόημα. Ξεκινήσαμε λοιπόν με δράσεις για παιδιά και γονείς και με τον σχεδιασμό δράσεων για τα παιδιά που θα πετυχαίνουν το στόχο να είναι ψυχαγωγικές, διασκεδαστικές αλλά και να επιστρέφουν με κάποιο τρόπο μια προσφορά προς το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία. 
 • Μεταξύ των δράσεων που οργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία αυτά τα 2 χρόνια ήταν: 
  • Το τουρνουά μπάσκετ για γονείς και παιδιά, τον Νοέμβριο 2018
  • Το τουρνουά πινγκ – πονγκ, τον Δεκέμβριος 2018
  • Το Χριστουγεννιάτικο bazaar και η γιορτή, τα Χριστούγεννα 2018: τα έσοδα από το bazaar διατέθηκαν για την αγορά 10 σετ ρομποτικής Edisson, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και φορτιστή. Ο εξοπλισμός αγοράστηκε σε συνεννόηση με τη δασκάλα Ρομποτικής κα Κωνσταντίνα Παπανικολάου
  • Το εργαστήρι κατασκευής χαρταετού, τον Φεβρουάριος 2019
  • Την Αποκριάτικη γιορτή 2019: τα έσοδα διατέθηκαν για να καλύψουν τα έξοδα της καλοκαιρινής γιορτής 2019 και το αποχαιρετιστήριο πάρτυ για τα παιδιά της 6ης τάξης τότε.
  • Μια μουσική εκδήλωση σε συνεργασία και με γειτονικά σχολεία (3ο Αλίμου, 20ο Αγίου Δημητρίου), τον Μάρτιο 2019
  • Το Πασχαλινό bazaar (τον Απρίλιος 2019) : τα έσοδα για την αγορά πρόσφατων τίτλων βιβλίων για τη σχολική βιβλιοθήκη σύμφωνα με τη λίστα που μας έδωσαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, επίσης τα έσοδα από το bazaar ρούχων από δεύτερο χέρι διατέθηκαν στην Παιδόπολη – Άγιος Ανδρέας
  • Η συμμετοχή της ομάδας Ρομποτικής σε διαγωνισμό Ρομποτικής First Lego League Jr (Απρίλιος 2019) & βραβείο καλύτερης μακέτας
  • Η εκδρομή στο Adventure Park στη Μαλακάσα (Ιούνιος 2019) 
  • Οι καλοκαιρινές γιορτές το 2019: 1) στο Κάρολος Κουν για τις χορευτικές και μουσικές ομάδες και 2) η γιορτή στο σχολείο και το αποχαιρετιστήριο της ΣΤ’ τάξης με συμμετοχή των ίδιων των μαθητών που παρουσίασαν χορευτικά, σκετς κλπ
  • Το καλωσόρισμα των παιδιών της Α’ Δημοτικού στην έναρξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020, με ένα συμβολικό και πολύ φροντισμένο δωράκι για όλα τα παιδιά κατά την ημέρα του Αγιασμού και με μια γιορτή με μουσική και παραδοσιακούς χορούς που διοργανώσαμε αρχές Οκτωβρίου του 2019 για να γνωριστούμε με τους γονείς και να ξεκινήσουμε με θετικό και ευχάριστο κλίμα. 
  • Ένα δωράκι από τον Σύλλογο Γονέων περίμενε στις τάξεις τους μαθητές της Α’ Δημοτικού και φέτος, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021 παρότι τα μέτρα περί COVID δεν επέτρεπαν την παρουσία μας στο σχολείο. Φροντίσαμε όμως να φτάσει στα χέρια των παιδιών, με την επιμέλεια που απαιτούσαν οι συνθήκες. 
  • Τον Σεπτέμβριο 2019 δημιουργήσαμε την Κάρτας Μέλους Συλλόγου Γονέων που θα προσέφερε εκπτώσεις σε φορείς, καταστήματα και επιχειρήσεις της γειτονιάς. Προσθέσαμε αρκετές επιχειρήσεις στη λίστα, όμως η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη και δεν έχει ενεργοποιηθεί φέτος, γιατί οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία με τους γονείς. 
  • Για τη χρονιά 2019-2020 οργανώσαμε τη σχολική φωτογράφιση έγκαιρα, με έμφαση στην ποιότητα αν και σε υψηλότερο κόστος απ’ ότι την περασμένη χρονιά. Εισάγαμε το σύστημα της προεξόφλησης για να αποφευχθεί ο αριθμός των απλήρωτων πακέτων που ήταν μεγάλο πρόβλημα την προηγούμενη και όλες τις προηγούμενες χρονιές.  
  • Οι δράσεις που προλάβαμε να κάνουμε τη σχολική χρονιά 2019-2020 δεν ήταν πολλές, όμως ήταν σημαντικές. Πρώτα απ’ όλα η Γενική Απολογιστική Συνέλευση τον Νοέμβριο του 2019. Προετοιμάζοντάς την, καλέσαμε την Ελεγκτική Επιτροπή για να ελέγξει τα οικονομικά του πρώτου έτους, ώστε και ο νέος Ταμίας να αναλάβει το ταμείο χωρίς εκκρεμότητες και η Ελεγκτική να μην έχει πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας κατά την επόμενη σχολική χρονιά. Ο έλεγχος για το σχολικό έτος 2018-2019 ολοκληρώθηκε τότε και για τον έλεγχο για τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα σας ενημερώσει σε λίγο η Ελεγκτική Επιτροπή. 
  • Προλάβαμε και οργανώσαμε τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 & bazaar, πάλι με τη συμμετοχή γονέων. Μια όμορφη δράση που κάναμε μαζί με τη δασκάλα και τα παιδιά της χορωδίας ήταν να επισκεφτούμε δύο οίκους ευγηρίας στη γειτονιά μας και την Παιδόπολη “Άγιος Αντρέας” και να πούμε τα κάλαντα στους ηλικιωμένους τροφίμους. 
  • Αγοράσαμε Πρωτοχρονιάτικες βασιλόπιτες για όλα τα τμήματα και δώρα για τους μαθητές που θα κέρδιζαν το φλουρί, όταν άνοιξε το σχολείο τον Ιανουάριο 2020.
  • Αγοράσαμε απολυμαντικά χεριών για όλα τα τμήματα και για τον Σύλλογο Διδασκόντων, πολύ έγκαιρα ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου 2020 και μετά ξανά τον Μάιο, όταν άνοιξαν και πάλι τα σχολεία. 
  • Στις 23 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Αποκριάτικη γιορτή μας και αυτή ήταν η τελευταία συλλογική δράση πριν μας παγώσει η πανδημία. Τα έσοδα από την αποκριάτικη γιορτή (τα οποία κατά παράδοση χρηματοδοτούν την καλοκαιρινή γιορτή) φέτος παραδίδονται αυτούσια στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιου, καθώς, δυστυχώς, γιορτή για τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης δεν καταφέραμε να κάνουμε.
  • Τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης το σχολικό έτος 2019-2020 τα χαιρετήσαμε από απόσταση, καθώς οι συνθήκες και η Διεύθυνση του σχολείου, δεν επέτρεπε συγκεντρώσεις. Παραδώσαμε στους δασκάλους των τμημάτων τα αναμνηστικά δώρα, video και φωτογραφίες των παιδιών, ένα poster και ένα αναμνηστικό πρωτοσέλιδο της σχολικής εφημερίδας “Schoolαρε” και τα παιδιά παρέλαβαν τα δώρα από τους δασκάλους τους. 

 

Σχετικά με τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ & ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ:

 • Το σχολικό έτος 2018-2019 βρήκαμε πολλές δραστηριότητες που είχαν πολύ χαμηλή συμμετοχή, όμως τις στηρίξαμε οικονομικά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς (κυρίως για τα ίδια τα παιδιά)
 • Τον Μάιο του 2019 οργανώσαμε ερωτηματολόγιο διερεύνησης σχετικά με το ενδιαφέρον γονιών και παιδιών, προκειμένου να διαμορφώσουμε το ποιές δραστηριότητες θα προσφέρονται τη νέα σχολική χρονιά
 • Για τη σχολική χρονιά 2019-2020 φροντίσαμε να έχουμε οριστικό το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων από την 1η ημέρα και να γίνουν ανοιχτά μαθήματα μέσα στον Σεπτέμβριο. 
 • Στο πρόγραμμα αυτό είχαμε αύξηση στο είδος και στον αριθμό των δραστηριοτήτων (17 δραστηριότητες – 27 τμήματα για το σχολικό έτος 2019-2020 έναντι 15 – 29 τμήματα για το 2018-2019).
 • Επομένως μέχρι τον Μάρτιο του 2020 η ομάδα μας διαχειρίστηκε και υποστήριξε 17 δραστηριοτήτων με περίπου 208 παιδιά 3 ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη – Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί).
 • Αλλάξαμε τον τρόπο πληρωμής των δασκάλων των δραστηριοτήτων, αντί να πληρώνονται ανά ώρα, να πληρώνονται ανά παιδί, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο Σύλλογος για κάθε μια δραστηριότητα.
 • Υπήρξε πολύ μεγάλος προβληματισμός για να το αν θα μπορέσουν να γίνουν δραστηριότητες τη σχολική χρονιά 2020-2021. Προσπαθήσαμε να μην εστιάσουμε στην προσωπική μας άποψη/επιλογή/διάθεση αλλά να δούμε την ανάγκη των γονιών να έχουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους και κοντά στη γειτονιά τους δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Πολύ έγκαιρα λοιπόν κάναμε το απαραίτητο αίτημα παραχώρησης στην αρμόδια επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλίμου, ζητώντας οδηγίες για το αν μπορούν ή όχι να γίνουν δραστηριότητες φέτος. Είπαμε ότι, αν η απάντηση είναι θετική, θα μπούμε στον επιπλέον κόπο διαχείρισης που απαιτούν οι συνθήκες. Όμως απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα και οι εξελίξεις δείχνουν ότι άδεια δεν θα δοθεί. Επίσης, πλέον (τέλη Οκτώβρη) τα προγράμματα των παιδιών έχουν ήδη διαμορφωθεί και τα μέτρα περί COVID έχουν γίνει πιο αυστηρά. Επομένως, γνώμη μας είναι ότι ένας Σύλλογος Γονέων, που λειτουργεί με εθελοντές γονείς πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Όμως αυτό είναι ένα θέμα που καλείται να δει και να κρίνει το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. 

Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις, με κυριότερη και πιο επίμονη την παθητική στάση και τη χαλαρή συμμετοχή των γονέων στις δράσεις του Συλλόγου και επομένως και στα θέματα που αφορούν στη σχολική κοινότητα (ευθύνη ενημέρωσης μέσα από ανακοινώσεις, site, facebook, κλπ, στήριξη σε δράσεις, συμμετοχή στις συνελεύσεις, ανοιχτή επικοινωνία με το Σύλλογο κ.λ.π.).

Αποχωρούμε όλοι με την καρδιά μας γεμάτη, σίγουροι ότι κάναμε ό, τι μπορούσαμε καλύτερο, με τα πιο καθαρά κίνητρα. Και ευχόμαστε ολόψυχα το θετικό κλίμα που φροντίσαμε να βρει συνέχεια και το σχολείο μας να παραμείνει ένας ασφαλής χώρος συνάντησης και δημιουργικότητας για μαθητές, δασκάλους και γονείς.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων.

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων,

Λαμπρινή Σταμάτη, Κώστας Ιωαννίδης, Μαργαρίτα Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Καράλης, Ηλίας Χλαπάτσος, Μαρίνα Συνόδη, Φώτης Μπαρμπάκης, Χρήστος Κουτρομάνος.